Module 1

De Fundament van de Politiek


Deze module behandelt de basisprincipes van politiek en staatsrecht, geopolitiek, het effectief gebruiken van onderzoek en statistieken, en de instrumenten die volksvertegenwoordigers tot hun beschikking hebben. Leer alles over het politieke landschap, onderhandelingen en de geschiedenis van politieke partijen. Het programma wordt afgesloten met een rondleiding door de Tweede Kamer.

Module 1

  • Lecture 1 - Geschiedenis Staatsrecht
  • Lecture 2 - Geopolitieke verhoudingen
  • Lecture 3 - Interpreteren van onderzoeken en statistieken

                            Lecturer: Maurice de Hond

  • Lecture 4 - Politieke instrumenten van onze democratie
  • Lecture 5 - Effectief onderhandelen in de politiek
  • Lecture 6 - Geschiedenis en toekomst van politieke partijen


De module wordt afgesloten met een rondleiding door de Tweede Kamer


Kosten voor module 1 bedragen € 3.750,-- (ex btw)

Lecture 1

Geschiedenis Staatsrecht

12 september 2025

Het heden kun je alleen begrijpen als je het verleden kent. Ontdek de fascinerende geschiedenis van het Staatsrecht.


Hoe zijn moderne staten ontstaan? Welke historische gebeurtenissen en ideeën hebben de basis gelegd voor onze grondwetten en rechtsstaat? Tijdens de lecture ‘Geschiedenis van het Staatsrecht’ duiken we in de boeiende ontwikkeling van staatsrechtelijke systemen, van de Oudheid tot nu.


We bespreken invloedrijke mijlpalen, zoals de Magna Carta, de Franse Revolutie en het ontstaan van democratieën. Aan de hand van concrete casussen ontdekken we hoe rechtsregels en machtsverhoudingen door de eeuwen heen zijn gevormd en welke filosofen en juristen deze processen hebben beïnvloed.


Dit college is een must voor iedereen met interesse in politiek, recht en geschiedenis. Het biedt een dieper begrip van hoe ons huidige rechtssysteem tot stand is gekomen en waarom staatsrecht zo belangrijk is voor een rechtvaardige samenleving. Dit college laat je met nieuwe inzichten naar de wereld kijken. Schrijf je nu in en laat je inspireren!


Dit college wordt gegeven door

Lecture 2

Achtergrond van geopolitieke verhoudingen

19 september 2025

Geopolitieke verhoudingen spelen een belangrijke rol bij de besluitvorming in het kabinet. Zonder kennis van achterliggende machtsfactoren en dreigingen, is het moeilijk voor het juiste beleid te kiezen omdat die haaks kan staan op de voor de hand liggende logica. Dit college is een eyeopener in het besef dat Nederland maar een klein vakje is op het wereldwijde schaakbord.


Waarom zijn sommige regio´s constant in conflict? Hoe beïnvloeden geschiedenis, economie en machtspolitiek de wereldorde? De lecture ‘Achtergrond van geopolitieke verhoudingen’ biedt inzicht in de krachten die internationale relaties bepalen.


Van de strijd om grondstoffen tot de opkomst van grootmachten, we analyseren de onderliggende dynamieken die wereldwijde conflicten en samenwerkingen sturen. Denk aan de invloed van koloniale geschiedenis, energietransities en hedendaagse machtsverschuivingen, zoals die tussen de VS, China en Europa.


Dit college geeft je handvatten om internationale ontwikkelingen beter te begrijpen en kritisch te analyseren. Of je nu geïnteresseerd bent in actuele gebeurtenissen, werkt in beleid of simpelweg meer wilt weten over hoe de wereld functioneert, dit programma biedt essentiële inzichten.


Dit college wordt gegeven door Arend Jan Boekestijn. Boekestijn is voormalig VVD- Kamerlid en nu onder meer associate professor Geopoliticis. Na zijn politieke carrière bleef hij actief als commentator en publicist. Hij presenteerde onder andere de podcast ‘Boekestijn en De Wijk’ op BNR Nieuwsradio en ‘Europa draait door’ op NPO Radio 1. Boekestijn staat bekend om zijn openhartige en soms controversiële uitspraken en heeft diverse publicaties op zijn naam staan over internationale betrekkingen en geopolitiek.

Lecture 3

Interpreteren van onderzoeken en statistieken

26 september 2025

Politici schermen vaak met onderzoeken, rekenmodellen en statistieken om hun standpunt kracht bij te zetten. Echter veel onderzoeken zijn ondeugdelijk, rekenmodellen kloppen niet en voor statistieken geldt: cijfers liegen niet, maar leugenaars kunnen goed cijferen.


In een wereld vol cijfers en rapporten is het belangrijker dan ooit om onderzoeksresultaten en statistieken goed te begrijpen. Maar hoe onderscheid je betrouwbare gegevens van misleidende conclusies? Tijdens de lecture ‘Interpreteren van onderzoeken en statistieken’ neemt Maurice de Hond je mee in de kunst van kritisch denken.


Als ervaren opiniepeiler en data-analist deelt Maurice unieke inzichten over het gebruik en misbruik van cijfers in media, politiek en wetenschap. Je leert hoe onderzoek wordt opgezet, welke valkuilen je moet vermijden en hoe je complexe data toegankelijk kunt maken.


Met die kennis kun je onderzoeken gebruiken om je standpunt te versterken zonder dat de tegenpartij gaten kan schieten in de cijfers.


Dit college wordt gegeven door Maurice de Hond, Nederlands bekendste opiniepeiler. De Hond wordt veelvuldig geraadpleegd door politici en bewindslieden over maatschappelijke issues. Hij loopt voorop in het signaleren van nieuwe trends, ontmaskert ‘gestuurde’ statistieken en staat op de bres voor een transparante overheid.

Lecture 4

De politieke instrumenten van onze democratie

3 oktober 2025

Hoe oefenen volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden invloed uit? Welke middelen hebben zij om beleid te sturen, problemen aan te kaarten en burgers te vertegenwoordigen? Tijdens de lecture ‘Politieke instrumenten van onze democratie’ krijg je inzicht in hoe onze democratische instellingen écht werken.


We bespreken praktische tools zoals moties, amendementen, schriftelijke vragen en interpellaties, en hoe deze worden ingezet om politieke doelen te bereiken. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je hoe volksvertegenwoordigers het verschil maken in thema’s als klimaat, zorg en lokaal beleid.


Dit college is onmisbaar voor iedereen die zich verdiept in politiek, bestuurskunde of actief wil worden in de publieke sector. Het biedt niet alleen kennis over het functioneren van ons politieke systeem, maar ook inspiratie om zelf bij te dragen aan de democratie.


Dit college wordt gegeven door Andrea van Langen. Zij is senator voor de BBB en in het dagelijkse leven griffier bij de gemeente Drechterland. Ze heeft ruime ervaring in alle politieke geledingen. Eerder was ze senator, wethouder, gemeenteraadslid en Statenlid voor de VVD.

Lecture 5

Effectief onderhandelen in de politiek

10 oktober 2025

Hoe krijg je jouw standpunt overeind in een complex krachtenveld? Welke strategieën zorgen ervoor dat jouw belangen worden gehoord en gesteund? Tijdens de lecture ‘Effectief onderhandelen in de politiek’ leer je de vaardigheden die elke politicus of beleidsmaker nodig heeft om succesvol te zijn.


Je ontdekt hoe onderhandelingen in de politiek verlopen, van coalitievorming tot

beleidsdeals. We bespreken technieken om met tegenstrijdige belangen om te gaan, vertrouwen op te bouwen en creatieve oplossingen te vinden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in de dynamiek van politieke onderhandelingen.


Onderhandelen in de politiek gaat op een andere manier dan in de zakelijke wereld. Gaat het bij ondernemers veelal om elkaar iets te gunnen en tot een deal te komen die voor beide partijen acceptabel is, in Den Haag kennen ze een andere mores.


Dit college wordt gegeven door

Lecture 6

Geschiedenis en toekomst van politieke partijen

17 oktober 2025

Zonder begrip voor het DNA van politieke medestanders en tegenstanders is het moeilijker om verbinding te zoeken dan wanneer men kennis heeft over het verleden en mogelijke pijnpunten.


Hoe zijn politieke partijen ontstaan, en welke rol spelen ze vandaag de dag? Wat is hun toekomst in een snel veranderende samenleving? Tijdens de lecture ‘Geschiedenis en toekomst van politieke partijen’ duiken we in de ontwikkeling van deze cruciale pijlers van onze democratie.


We bespreken de opkomst van ideologieën zoals liberalisme, socialisme en conservatisme, en hoe partijen zich hebben aangepast aan maatschappelijke veranderingen. Daarnaast kijken we vooruit: hoe beïnvloeden digitalisering, populisme en afnemend vertrouwen in traditionele politiek het voortbestaan van partijen?


Dit college biedt een boeiende mix van historische inzichten en toekomstscenario’s, met aandacht voor actuele ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten.


Dit college wordt gegeven door prof. dr. Ruud Koole. Koole is emeritus-hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Leiden en voormalig partijvoorzitter en senator (PvdA). Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van politieke partijen, partijlidmaatschap en partijorganisatie in Nederland.

Rondleiding Tweede Kamer

17 oktober 2025

Het curriculum wordt afgesloten met een rondleiding door het Tweede Kamergebouw door Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. De rondleiding is doorspekt met interessante verhalen over het werkt en vooral ook niet werkt in de Tweede Kamer. Aansluitend is er een borrel in perscentrum Nieuwspoort.

Schrijf je nu in


Wil jij de kneepjes van het politieke vak leren van de besten in het veld? Het Binnenhof Instituut
biedt jou de unieke kans om jezelf voor te bereiden op een invloedrijke politieke toekomst.

 Schrijf je vandaag nog in en geef jouw carrière de impuls die het verdient!

Stuur een mail met je adresgegevens naar post@binnenhof-instituut.nl