Module 2
De Complexiteit van de Staat
De tweede module richt zich op de belangrijkste en meest actuele onderwerpen binnen ons politieke systeem, waaronder veiligheid en justitie, de zorg, de werking van ministeries, en de invloed van de Europese Unie. Leer hoe je effectief omgaat met de media en krijg inzicht in de uitdagingen van Brussel en de invloed van nationale politiek. De module eindigt wederom met een exclusief bezoek aan de Tweede Kamer.
Module 2
- Lecture 1 - Veiligheid en Justitie
- Lecture 2 - De complexiteit van ons zorgstelsel
- Lecture 3 - Hoe werken ministeries
- Lecture 4 - Omgaan met de Media
- Lecture 5 - (On)macht van Brussel
- Lecture 6 - Intriges en achterkamers
De module wordt afgesloten met een bezoek aan de Tweede Kamer
Kosten voor module 2 bedragen € 3.750,-- (ex btw)
Lecture 1
Veiligheid en Justitie – de Ruggengraat van de Rechtsstaat
17 oktober 2025
Hoe waarborgen we veiligheid in een veranderende samenleving? Welke rol speelt justitie in het balanceren van orde, recht en vrijheid? Tijdens de lecture ‘Veiligheid en Justitie’ krijg je inzicht in de kernvraagstukken van ons rechtssysteem en veiligheidsbeleid.
We verkennen actuele thema’s zoals terrorismebestrijding, cybercriminaliteit, politieoptreden en rechtshandhaving. Ook bespreken we hoe politieke keuzes en wetgeving van invloed zijn op de veiligheid van burgers en de werking van justitie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en casussen krijg je een uniek kijkje in de complexiteit van dit beleidsterrein.
Dit college is een must voor iedereen met interesse in politiek, recht of publieke veiligheid. Het biedt verdieping in hoe de overheid onze samenleving beschermt, terwijl het tegelijkertijd rechtvaardigheid waarborgt.
Wil jij begrijpen hoe beleid en praktijk samenkomen in Veiligheid en Justitie? Schrijf je dan nu in en maak het verschil in jouw kennis en inzichten!
Dit college wordt gegeven door mr. Boudewijn van Eijck – Van Eijck is voormalig strafadvocaat. Hij deed vrijwel alle grote strakzaken in ons land zoals bouwfraude, vastgoedfraude, MH17 en stond vele politiemensen bij. In zijn gehele loopbaan heeft hij nog nooit een zaak verloren. Hij is kritisch over het openbaar ministerie en beijvert zich voor een eerlijk en politiek neutraal justitie-apparaat.
Lecture 2
De complexiteit van ons zorgstelsel
23 oktober 2025
Een van de belangrijkst thema’s voor de komende jaren is de zorg, en met name de kosten van de zorg. Sinds het verdwijnen van de ziekenfondswet in 2005 hebben de zorgverzekeraars het voor het zeggen. Alleen ingewijden die de onnodig complexe materie kennen, weten hoe funest dit heeft uitgepakt voor onze zorg.
Want hoe werkt het Nederlandse zorgstelsel écht? Wat maakt het zo ingewikkeld, en hoe kunnen we het verbeteren? Tijdens de lecture ‘De complexiteit van ons zorgstelsel’ krijg je inzicht in de structuur, uitdagingen en toekomst van de zorg in Nederland.
We bespreken hoe zorg wordt gefinancierd, de rol van verzekeraars, en hoe beleid en praktijk elkaar beïnvloeden. Thema’s zoals de vergrijzing, stijgende kosten en personeelstekorten komen uitgebreid aan bod. Aan de hand van actuele casussen ontdek je de dilemma’s waarmee beleidsmakers en politici worden geconfronteerd.
Dit college wordt verzorgd door Ger Jager. Al ruim 30 jaar is hij de grootste zorgmakelaar tussen ziekenhuizen, maatschappen en zorgverzekeraars. Ook strijdt hij al jarenlang voor de vrije artsenkeuze en heeft hij talloze rechtszaken aangespannen tegen zorgverzekeraars en gewonnen zodat patiënten de juiste zorg krijgen.
Lecture 3
Hoe werken ministeries
30 oktober 2025
Alle recente affaires, zoals van de pijnlijke toeslagenaffaire tot en met de chaotische evacuatie uit Kabul zijn terug te herleiden tot het ministeriele apparaat. De minister is verantwoordelijk voor alle ambtenaren. Dat betekent dat een ambtenaar eerst denkt, kan dit mijn minister schaden, voordat hij iets doet. De veilige keus is niets doen.
Hoe worden wetten uitgevoerd en beleid vormgegeven? Welke rol spelen ministeries in het dagelijks bestuur van Nederland? Tijdens de lecture ‘Hoe werken ministeries’ krijg je een uniek kijkje achter de schermen van deze cruciale overheidsorganisaties.
We bespreken hoe ministeries zijn georganiseerd, hoe ze samenwerken met ministers, ambtenaren en andere bestuurslagen. En hoe beleid in de praktijk wordt gebracht.
Daarnaast leer je hoe politieke keuzes en maatschappelijke belangen samenkomen in het besluitvormingsproces. Aan de hand van praktijkvoorbeelden ontdek je hoe ministeries omgaan met complexe dossiers zoals klimaat, zorg en veiligheid.
Dit college wordt gegeven door Mark Frequin. Frequin kent als geen ander het reilen en zeilen op ministeries en de onderlinge verhoudingen. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring bij de overheid als topambtenaar. Hij werkte bij acht ministeries. Meestal in de rol van directeur-generaal. Veel functies zaten op het snijvlak van overheid en markt zoals Mobiliteit, Wonen en Bouwen, Energie en Telecom. Frequin was vele jaren voorzitten van de Vereniging voor Overheidsmanagement. In opdracht va de Algemene Bestuursdienst stelde hij het Kompas voor Publiek Leiderschap voor de overheid op.
Lecture 4
(On)macht van Brussel
6 november 2025
Hoe krachtig is het Europees Parlement écht? En welke invloed heeft de Europese Commissie op de lidstaten? Tijdens de lecture ‘De (on)macht van Brussel’ ontrafelen we de beperkingen en uitdagingen van deze Europese instellingen.
We bespreken de machtsverhoudingen binnen de Europese Unie, de politieke en bureaucratische obstakels waarmee het Parlement en de Commissie te maken hebben, en hoe nationale belangen vaak de bovenhand nemen. Aan de hand van concrete voorbeelden, zoals klimaatbeleid en migratie, ontdek je hoe moeilijk het is om gezamenlijke Europese besluiten te nemen.
Dit college is ideaal voor iedereen die geïnteresseerd is in Europese politiek, internationale samenwerking of de werking van multilaterale instellingen. Je krijgt een diepgaand inzicht in de spanningen tussen nationale soevereiniteit en Europese integratie.
Dit college wordt gegeven door Wim van de Camp. Van de Camp is een CDA-politicus met een lange en veelzijdige carrière. Hij heeft tien jaar lang ervaring als Europarlementariër. Daarvoor was hij ook lang lid van de Tweede Kamer. De laatste jaren was hjj adviseur van de Europese Commissie. Van de Camp staat bekend om zijn energieke en humoristische stijl van spreken. Hij maakt ingewikkelde Europese onderwerpen begrijpelijk en leuk. Door zijn decennialange ervaring, zowel in Den Haag als in Brussel, heeft hij een diep inzicht in hoe Europese besluitvorming werkt. Hij heeft een schat aan anekdotes en praktijkvoorbeelden die hij met enthousiasme deelt.
Lecture 5
Omgaan met de Media
13 november 2025
Beeldvorming is cruciaal voor een politicus. Een uitglijer voor de camera, microfoon of op sociale-media en alle opgebouwde credits zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Mediatrainer en politiek adviseur Martin van Putten leert in deze workshop hoe u direct de leiding pakt in een interview. Elke lastige vraag is een kans om uw verhaal te vertellen. Hij leert je de boodschap kort en krachtig neer te zetten.
Dit college wordt gegeven door voormalig Telegraaf-journalist Martin van Putten. Van Putten staat als reputatiestrateeg, die al ruim 20 jaar Raden van Bestuur en politici bijstaat in complexe situaties.
Lecture 6
Intriges en achterkamers
21 november 2025
Hoe worden cruciale politieke beslissingen écht genomen? In dit college duiken we in de verborgen wereld van achterkamertjespolitiek, waar onderhandelingen, coalitievorming en strategische allianties plaatsvinden. Aan de hand van spraakmakende voorbeelden en historische casussen leer je hoe invloed achter de schermen wordt uitgeoefend en welke rol intriges spelen in het politieke spel. Dit college biedt unieke inzichten in hoe deals worden
gesloten, hoe macht wordt verdeeld en hoe politieke spelers belangen tegen elkaar uitspelen. Ideaal voor iedereen die de dynamiek van politiek wil doorgronden en zelf invloed wil leren uitoefenen.
Rondleiding Tweede Kamer
21 november 2025
Het curriculum wordt afgesloten met een rondleiding door het Tweede Kamergebouw door Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. De rondleiding is doorspekt met interessante verhalen over het werkt en vooral ook niet werkt in de Tweede Kamer. Aansluitend is er een
borrel in perscentrum Nieuwspoort.